Tälle sivulle on koottu lehtileikkeitä ym. seuran ”uudelleen heräämisen” jälkeen.

 

Rannikkoseutu 6.1.1987

UUTTA HENKEÄ KOIRAHARRASTUKSELLE NAANTALISSA

Naantalissa on jo 50-luvulla perustettu Naantalin Palvelu- ja Seurakoiraharrastajat ry.- niminen yhdistys toimimaan koiranomistajien foorumina yhteisissä asioissa. Kuitenkin sen toiminta sittemmin on sammunut ja nukkunut ”Ruususen unta” tähän päivään asti, ja aikaisemman toiminnan vetäjiä on jäljellä vain muutamia, kuten Väinö Viirilä ja Tauno Kaivola.

Onneksi yhdistystä ei lopullisesti haudattu vaan toiminta vain hiipui ja nyt voimme yrittää puhaltaa uutta henkeä koiranomistajien keskuuteen saadaksemme aikaan eräitä koirille niin tärkeitä asioita, kuten ulkoilutusalueet, jollaiset ovat vain normaaleja järjestelyjä esim. Turussa, kertoo puuhamiehenä toimiva Pekka Mäkelä.

Tällainen toiminta ei ole varmaankaan ylivoimaista, sillä Naantalissa on tätä nykyä yli 350 koiraa verorekisterin mukaan. Ei ole siis suinkaan mistään pienestä ryhmästä kyse, ja jokainen ”koiraihminen” tietää varsin hyvin, miten paljon koiramme pitävät juoksentelusta vapaana metsässä ja toiminnasta siellä. Kaikki tämä vaatii vain yhteisiä ponnisteluja ystäviemme hyväksi, mikä onnistuu joukolla helpommin kuin yksinään ja onhan paljon rattoisampaa ulkoilla yhdessä ja luvallisilla ”koirien paikoilla” kuin yksikseen puoliluvatta toisten mailla sanoo Mäkelä.

Uutisvaljakko 13.1.1987

Naantalin palvelu- ja seurakoiraharrastajat ry herätettiin uudelleen

Jo vuonna 1953 perustettiin yhdistys nimeltä Naantalin Palvelu- ja Seurakoiraharrastajat ry. Viime torstaina ryhdyttiin yhdistyksen hiljalleen laantunutta toimintaa uudelleen elvyttämään. Karvetin monitoimitalolle oli kokoontunut viitisenkymmentä aktiivista koiraihmistä aloittelemaan yhdistystoimintaa uusin voimin. Kun yhdistys alunperin yli 30 vuotta sitten perustettiin, oli varapuheenjohtajana Väinö Viirilä ja rahastonhoitajana Tauno Kaivola. Heistä tuli itseoikeututusti elvytetyn yhdistyksen kunniajäseniä.

Yhdistyksen ensimmäiseen kokoukseen valittiin puheenjohtajaksi Pekka Mäkelä ja sihteeriksi Anna-Liisa Mäkelä. Pekka Mäkelä valittiin myös johtokunnan puheenjohtajaksi. Muiksi jäseniksi johtokuntaan valittiin palveluskoirien omistajat Paavo Kuosmanen Taimosta ja Hanne Vänttinen Ruonasta. Seurakoiran omistajia johtokunnassa ovat Irja Pölönen Ruonasta, Sirkka Salmi Karvetista ja Aulis Ruovinen Luonnonmaalta. Johtokunnan varajäseniksi valittiin Antero Levanto kantakaupungista ja Ritva Mikkola Meri-Naantalista. Tilintarkastajina toimivat Kai Simelius ja Sigvard Ulfsted.

Lounais-Suomen Kennelpiirin ja Suomen Palveluskoiraliiton terveiset yhdistyksen kokoukseen toi Heljo Hirvisuo. Hänellä oli myös varteenotettavia neuvoja ja tietoja toimintaansa aloittavalle yhdistykselle. Hän totesi yhdistyksen sääntöjen edellyttävän liittymistä Suomen Kennelliittoon ja sitä kautta Lounais-Suomen Kennelpiiriin sekä Suomen Palveluskoiraliittoon. Yhdistykseltä perittävä jäsenmaksu, minkä Kennelpiiri veloittaa on noin 100 markan luokkaa ja Palveluskoiraliittoon maksavat palveluskoiran omistajat 8 markkaa per henkilö, Hirvisuon mukaan sekä Kennelpiiri että Palveluskoiraliitto tarjoavat monenlaisia palveluja ja opastusta, mm. koulutusapua. Kokouksessa päätettiin yhdistyksen liittymismaksuksi 20 markkaa perheeltä ja jäsenmaksuksi 30 markkaa hengeltä.

Toimintasuunnitelma
Ensisijaisena toimenpiteenä yhdistys panee alulle hankkeen koirien ulkoilutusalueen saamiseksi. Sellainen on toistaiseksi puuttunut Naantalin kaupungilta. Kaupunginhallitukselle on viime elokuussa tehty esitys koirien koulutus- ja ulkoilualueesta, ja nyt aloittavan yhdistyksen toiminta todennäköisesti antaa uutta puhtia asiaan.

Olli Mäkelä selosti kokouksen osanottajille myös koiran hoitoon ja lääkitykseen liittyviä asioita.
Höyryävän kahvikupin ja maukkaan munkin ääressä katsottiin virallisen ohjelman jälkeen Suomen Kennelliiton filmejä.

Uutisvaljakko 26.1.1988

Naantalin koiraharrastajat toimivat vireästi

Naantalin palvelu- ja seurakoiraharrastajat pitivät viime torstaina vuosikokoustaan. useiksi vuosiksi laantuneen seuran toiminta elvytettiin uudelleen viime vuonna ja noin 60 jäsenen voimin on vuoden mittaan järjestetty koirien koulutusta ja teemailtoja, jotka ovat käsitelleet mm. uusia kilpailusääntöjä ja koirien ruokailua. Koiria on koulutettu lähinnä Tamminiemessä, Luonnonmaalla.

Naantalin palvelu- ja seurakoiraharrastajat ry järjesti viime toimikaudella koirakoulutusta viikoittain, aluksi ulkopuolisten kouluttajien johdolla ja kesällä kouluttajia oli jo omasta takaa. Koiria on koulutettu mm. jäljestämään, niille on pidetty etsintäkokeita ja viestiharjoituksia. Varsinaista virallista koirien ulkoilu- ja koulutusaluetta ei seuralla ole. Tamminiemessä Luonnonmaalla koulutusta on järjestetty ja vaikka maasto on epätasaista, alue on rauhallinen ja syrjäinen. Kaupungin kanssa virallisen alueen saamisesta on neuvoteltu ja liikuntalautakunnan taholta asiaa lähdetään tulevaisuudessa puuhaamaan. Ensi kesän aikana Tamminiemen aluetta tullaan todennäköisesti kaupungin avustuksella kunnostamaan, tasoittamaan ja salaojittamaan, kertoi seuran vuosikokouksen sihteerinä toiminut Hanne Vänttinen. Sopivia alueita on kyselty myös lähempää kaupunkia, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Nuorisojaoston perustaminen
Vuosikokouksessa käsiteltiin myös tulevan kauden toimintasuunnitelmaa. Nuorten innokkaiden koiraharrastajien esiteltyä harrastustaan, päätettiin, että seuraan perustetaan nuorisojaosto. Lähitulevaisuuden tapahtumiin kuuluu mm. osallistuminen Turun kansainväliseen drive in- koiranäyttelyn järjestelyihin tammikuun viimeisenä viikonloppuna. toimintasuunnitelmassa korostetaan yhteistoimintaa koiranomistajien kesken ja hyvän koirakurin aikaansaamista. Kilpailu- ja näyttelytoiminnasta käydään neuvotteluja Lounais-Suomen Kennelpiirin kanssa. Alustavasti kaavailtiin osallistumista sekä Unikeonkesteihin että eri yhteisöjen joulumyyjäisiin. Johtokunnan tehtäväksi jätettiin asian yksityiskohtaisempi valmistelu.
Naantalin palvelu- ja seurakoiraharrastajien yhdistys perustettiin alun pitäen 31.8.1953. Vuosikokouksessa keskusteltiin siitä, että tuota 35 vuoden takaista vuosipäivää juhlistettaisiin jonkin yhteisen tapahtuman merkeissä ja siitä muodostettaisiin perinne.

Yhdistyksen hallitus jatkaa lähes entisessä kokoonpanossaan, vain varajäsen vaihtui.